Начало / Интереси / Патриарх Илия: Обичайте се един друг и ще бъдете щастливи

Патриарх Илия: Обичайте се един друг и ще бъдете щастливи

Мислили ли сте какво е най-хубавото в една страна? Някои вярват, че това е богатството, някои парите, бижутата, но всъщност това богатство само изкушава хората. Най-ценното съкровище на земята е човекът! Илия Чавчавадзе* ни предложи отлични думи като: патриотизъм, език, вяра… Бог, родина, човек.

Но чвекът е най-ценният в тази страна. Бог ни дава мъдрост, мир, Бог ни дава всичко добро. Пророк Давид казва: „Господи, смили се над мен през всичките дни на моя живот“… Всяко човешко същество е неделимо и ние трябва да се грижим един за друг.

Трябва да търсим хора, особено тези, които са посветени на родината си. За съжаление често не ги оценяваме, не разбираме колко ценни са всички те.  Днес искам да ви напомня още веднъж, че човекът прави историята, надареният човек прави историята, както казваше известният премиер на Великобритания.

Грузинците често не ценят талантливите личности, по-скоро ги отхвърлят и потискат. Но такива личности ни бяха дадени от Бога, за да помогнат на хората да дойдат при Господа.

Не забравяйте, че без човешко същество земята е мъртва! Затова трябва да се грижите за децата си, родителите, роднините си. Казвал съм ви много пъти, че уважението към родителите е най-добрият подарък. Заповедта учи: „Почитай баща си и майка си, за да бъде ти бъде добре и да живееш дълго на земята“. И  Бог ще ни обдари.

Всеки човек има дар и този дар е от Бога, не е наша заслуга. Това дарование трябва да го оцените и да подкрепите другия даровит човек. Човекът е нищо без своя дар. Намерете своя талант и Бог ще доведе вашите таланти до голям успех, с големи резултати.

Не се обиждайте един друг, не обиждайте един друг. Обичайте се един друг. Апостол Йоан Богослов казва: „Обичайте се един друг и ще бъдете щастливи“.

 Бог да бъде с нас!

Грузински патриарх Илия

Източник: Официален сайт на Грузинска патриаршия

* Принц Илия Чавчавадзе е грузински писател, поет, журналист и адвокат, който допринася за възраждането на Грузинското национално движение през втората половина на 19 век по време на руската власт в Грузия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Единството в Св. Троица

„Три са, които свидетелсват на небето: Отец, Син и Св. Дух, и тия три са ...