Начало / Новини / Българската църковна община във Виена отбеляза своята петдесета годишнина

Българската църковна община във Виена отбеляза своята петдесета годишнина

С архиерейска св. литургия бе отбелязана знаменитата петдесета годишнина от регистрирането и признаването на църковната ни община във Виена Австрия.

Специално за  юбилея православната българска общност бе посетена и от Българския патриарх Неофит, който се обърна и с отечески думи към сънародниците ни в европейската страна. Той каза: 

„Радостни сме, че днес – повече от пет десетилетия след появата и утвърждаването си като част от живия организъм на Православната ни църква – Българската църковна община във Виена, избрала светото име на най-обичания от православния ни народ Божи угодник – Рилския пустиножител, светец и чудотворец Йоан, продължава да укрепва и да се утвърждава като духовен център на българското присъствие във Виена, радвайки се на топлите и бащински архипастирски грижи, указания и наставления на своя каноничен епархийски архиерей – нашия Високопреосвещен събрат и съслужител, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който с много ревност по Божието дело сред поверения му народ отдава всичките си сили за духовния й напредък и благопреуспяване на своето от Бога дарувано му паство“.

Патриарх Неофит пожела още Бог да благославя църковната ни община във Виена и по молитвите на „свети Йоан Рилски Чудотворец и на всички просияли в светостта Божии угодници от българския род православната вяра да се утвърждава още повече между нас, водейки ни по верния и единствено спасителен път към нашата истинска небесна Родина – Царството Божие, което Бог е обещал на ония, които Го обичат и които се покоряват на светата Му божествена воля“, каза патриарх Неофит.

Тържествената литургия бе възглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който бе в съслужение с епископи на БПЦ и духовници както от страната така и от епархията ни зад граница. Песнопенията бяха изпълнени от хор „Св. Наум Охридски“. 

По информация на Българската патриаршия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Хиротония на Главиницкия епископ Макарий

На 26 юни в Неделята на всички български светии в Троянската св. Обител бе извършена ...