Начало / Uncategorized / Тържествено бе отбелязан празника св. Нектарий Егински (ВИДЕО)

Тържествено бе отбелязан празника св. Нектарий Егински (ВИДЕО)

Хиляди вярващи отбелязаха 99 годишнината от успението на обявения за най-голям чудотворец на 20-и век, свети Нектарий, епископ Пентаполски, предаде кореспондент на Добротолюбие.

 За да служат на празника, митрополитът на Идра, Спецес и Егина Ефрем бе поканил митрополитите на Ламия Йероним, Неа Крини и Каламаря Юстин и новоизбраните на Фтиотида Симеон и на Лимнос и Свети Евстратий Йеротей. Почетното посрещане на иконата и чесната глава на св.Нектарий бе предоставено на митрополита на Лимнос, който оглави вечернята. А над 20 автобуса с румунски поклонноци, пристигнаха специално за деня на най-почитания светия в северната ни съседка.

В своето слово митрополитът на Егина Ефрем обяви началото на множество инициативи, които ще съпътстват сто годишнината от успението на сврти Нектарий през 2020-а година. Преди дни бяха издадени 2 книги в негова памет – едната написана от митрополита на Швеция Клеопа, за който това не е първото издание за егинския чудотворец.

Сега започва и подготовката на диск с песнопения, дело на свети Нектарий. Също така по молба на митрополит Ефрем и новата игуменката на манастира „Св.Троица“, създаден от св.Нектарий, българският журналист Ангел Бончев бе благословен освен документалния филм, който прави, пак по благословение на митрополита и игуменката, да създаде детска книга, посветена на свети Нектарий.

Лития на остров Егина по случай празника на св.Нектарий

Публикувахте от Добротолюбие.com в Събота, 9 ноември 2019 г.

За Николина Александрова

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...