Начало / Uncategorized / Митрополията на Нидерландия, Белгия и Люксембург отбелязва 50-тата си годишнина

Митрополията на Нидерландия, Белгия и Люксембург отбелязва 50-тата си годишнина

Вчера, с тържествена вечерня в храма Св. Николай в Ротердам, се отбеляза златния юбилей на Митрополията на Нидерландия, Белгия и Люксембург, предаде кореспондент на Добротолюбие.

На празника писъстваха Вселенският патриарх Вартоломей, митрополита на епархията, Атинагор, както и представители на други поместени църкви, между които Антиохийската, Грузинската и Руската архиепископия в Холандия.

В чест на 50-тата годишнина на Митрополията, патриарх Вартоломей е предвидил тридневни пътешествие на епархията, като в неделя ще оглави тържествена света литургия в престолния храм „Св. св. безсребреници Козма и Дамян“ в Брюксел, Белгия, в присъствието на духовници от всички местни църкви и на трите страни. В своето слово патриарх Вартоломей обърна особено внимание на днесчествания свети Нектарий Егински, като посочи житието му за пример на търпение и силна вяра в Бога и в най-големите трудности. Освен това той почете паметта на предишния митрополит Максим, който със своята ревност и силно упование в Бога е закрепил епархията, в която и до днес се подвизават хиляди православни християни.

Особено тържествен бе моментът, в който патриархът лично удостои с офикията на протопрезвитер дългогодишния о. Йоанис Псомас, предстоятел на храма „Св. Николай“ в Ротердам и духовен пастир на мнозина, който бе посрещнат от единодушен възглас „Достоен!“. След вечернята патриархът, заедно с енориаши и официални гости, сред които посланника на Гърция и на Кипър, кмета на Ротердам, както и представители на местната католическа и старокатолическа власт, се отправиха на тържествена вечеря в хотел Хилтън.

 

За Николина Александрова

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...