Начало / Uncategorized / Пропуснатите възможности – мързелът и приоритетите ни

Пропуснатите възможности – мързелът и приоритетите ни

Нашият мързел и погрешни приоритети по отношение на неделните и празнични дни, ни правят да бъдем непостоянни по отношение на задълженията си към Бога и застрашават душата ни, защото, като се държим далеч от Божия храм, оставаме далеч от лечението, което идва от участието в Божествените Тайнства.

Свети Григорий Палама ни казва, че „може да останем без лечение, страдащи от неверие в душата поради дела или думи и не успяваме да се приближим до Христос, за да получим… свято изцеление“.

Православието не е религия, чрез която можем да постигнем спасение в личния живот на собствения си дом, защото нашата вяра е обща вяра, чрез която ние участваме в Тялото Христово заедно с другите. Именно по този начин трябва да участваме в общия живот на Църквата, защото след смъртта няма лечение за онова, което ни отделя от Бога. Няма покаяние след този живот, защото всички хора споделят един и същи край. Всеки от нас е предопределен да види Славата Божия при Второто пришествие Христово.

Протопрезбитер Йоан Романидис ни казва: „Всички хора ще видят Божията Слава (Нетварната светлина) и от тази гледна точка имат един и същи край. Всички, разбира се, ще видят Божията Слава, но с една разлика: Спасения гледайки Славата Божия, ще я виждат като най-милата и никога не залязваща Светлина, докато проклетите в огън вечни, ще виждат същата Слава Божия като огън, който поглъща, който ще ги изгори“.

Нашият мързел и нашите погрешни приоритети ни отдалечават от Божествените тайнства и лишават душата ни от лечебната благодат, която идва от срещата с Живия Бог.

Като лечебница за душата, Църквата е създадена от самия Христос като място, където ние получаваме изцелението си, за да можем да се насладим на Вечната трапеза, която ни очаква във вечността.

Като се лишаваме от изпълнените с благодат Тайнства в този живот, които се намират само в живота на Църквата, ние се отделяме от самото лечение, което осигурява вечно блаженство в следващия живот.

С любовта в Христос,
Игумен Трифон

За Ангел Карадаков

Виж още

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“. Средствата за ...