Начало / Новини / Църква на 405 години води всеки ден туристи в село Добърско

Църква на 405 години води всеки ден туристи в село Добърско

Църквата „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в разложкото село Добърско неслучайно е под №3 сред 100-те национални туристически обекта. Храмът е паметник на културата и е интересн за посетителите със своите странни символи и стенописи, запазили се в продължение на повече от 400 години. 

Храмът „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е изграден като трикорабна базилка през 1614 година от будни и заможни местни жители. Той е уникален не само по своята архитектура – наполовина в земята без купол и камбанария, но и със своите 460 стенописа, на които реставрация не е правена. Край храма има извор с лековита вода. По традиция хората пускат монети в него, за да се върнат отново на това свещено място.  

В началото на тази година храмът стана собственост на Българската православна църква. След 10-годишна съдебна сага Върховният касационен съд се произнесе – владението върху паметника на културата да се прехвърли от Националния исторически музей към Неврокопска митрополия.

Църквата, в която има запазени изключително ценни стенописи, е национален паметник на културата. Храмът е един от най-забележителните паметници на духа, вярата и надеждата на българите, който се посещава ежедневно от туристи от страната и чужбина.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...