Начало / Новини / Ученици с концерт за спасяване на вековна църква в Гърмен

Ученици с концерт за спасяване на вековна църква в Гърмен

Учениците и ръководството на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Гърмен отбелязаха особено тържествено най-българския празник – Деня на народните будители. 

Възпитаниците на директора Стоян Стругов от месеци се подготвяли за този ден, защото всички заедно горят в една благотворителна кауза – набиране на средства за възстановяване на 120-годишната църква „Свети Георги“, която се намира в някогашното старо село и която от години се руши.

Гост на тържеството бе Неврокопският митрополит Серафим. Каузата за възкресението на църквата обедени всички жители на Гърмен. Средства за спасяването й се събират от хора от цялата община. Храмът е построен преди 120 години в някогашното старо село. Когато се създава Гърмен, хората са се пренесли в новата част,  а там, сред нищото, останала само църквата.

За ремонт и възстановяване на божия дом е създаден инициативен комитет, има изготвен и проект за реставрация на храма, който е паметник на културата.  Днес богоугодното дело ще подкрепят и учениците от Гърмен. В навечерието на 90-годишнината от основаването на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, децата ще изнесат благотворителен концерт, а набраните средства ще дарят за възстановяване на храма.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...