Начало / Новини / Ученици с концерт за спасяване на вековна църква в Гърмен

Ученици с концерт за спасяване на вековна църква в Гърмен

Учениците и ръководството на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Гърмен отбелязаха особено тържествено най-българския празник – Деня на народните будители. 

Възпитаниците на директора Стоян Стругов от месеци се подготвяли за този ден, защото всички заедно горят в една благотворителна кауза – набиране на средства за възстановяване на 120-годишната църква „Свети Георги“, която се намира в някогашното старо село и която от години се руши.

Гост на тържеството бе Неврокопският митрополит Серафим. Каузата за възкресението на църквата обедени всички жители на Гърмен. Средства за спасяването й се събират от хора от цялата община. Храмът е построен преди 120 години в някогашното старо село. Когато се създава Гърмен, хората са се пренесли в новата част,  а там, сред нищото, останала само църквата.

За ремонт и възстановяване на божия дом е създаден инициативен комитет, има изготвен и проект за реставрация на храма, който е паметник на културата.  Днес богоугодното дело ще подкрепят и учениците от Гърмен. В навечерието на 90-годишнината от основаването на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, децата ще изнесат благотворителен концерт, а набраните средства ще дарят за възстановяване на храма.

За Ангел Карадаков

Виж още

Църква на 2 века събира миряни в село Докатичево

Със служба и трапеза за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Света Неделя“ ...