Начало / Коментар / Далновидният император

Далновидният император

На 4 ноември Православната църква почита паметта на една изключителна личност от Средновековието в Гърция, императора Йоан Ватацис. Йоан произхожда от известна византийска фамилия, която е дала много изключителни членове на политическия и военен живот на империята.

Самият той е роден в Адрианополис. Родителите му починали, когато бил още малък, оставяйки го господар на големи владения. Той избрал обаче да отиде в Никея, във Витиния, която по онова време е седалище на империята, Константинопол бил превзет от франките по време на Четвъртия кръстоносен поход (1204 г.). Тук той се срещнал с чичо си, който бил свещенослужител и бил близък съветник на император Теодор (Ласкарис). Чрез вуйчо си Йоан станал известен в съдебните кръгове и поради кротката си скромна и приветлива природа станал любимец на всички. 

Репутацията му се разпространила още повече, когато той победил арогантния латинянин, Конрад, в битка, призовавайки Самия Господ на помощ. Той обаче останал скромен и поради това придобил такава любов от императора, че последният го оженил за дъщеря си Ирини.

През 1222 г. Теодорос умирял и Йоан бил коронясан за нов император. Веднага след като поел контрола над държавата, той започнал да развива изключителна благотворителна дейност. Дворецът се преврънал в център за помощ към бедните. Новият император се включил активно в мисионерската дейност на Църквата, в резултат на което много евреи в неговата област били кръстени в християнската вяра.

Свети Йоан  участвал особено в плановете за възстановяване на Константинопол. Рано осъзнал значението на папския престол за геополитическия баланс на силите на Изток и се обърнал към Ватикана, за да намери път към разбиране. В своите политики той имал подкрепата и помощта на патриарх Герман II.

Когато през 1232 г. пет латински монаси се завърнали от плен на турците и преминали през Никейската империя, императорът и патриархът им предоставили топло гостоприемство и отворили пътя към по-систематичен диалог със Западната църква. Императрица Ирини починала междувременно и Йоан се оженил за Констанс, дъщеря на германския император Фридрих II. Жена му била кръстена в православната вяра, като взела името Анна. По този начин той сключил съюз с новия си свекър, който бил влязъл в спор с папата. Следователно Никейската държава се придобила особен интерес за западните владетели.

В диалозите, които води Йоан, римокатолиците не проявяват склонност да преразглеждат въведените от тях новости. Всъщност, след смъртта на Фридрих, те втвърдили позицията си. Йоан опитал по всякакви начини да постигне целите си.

Йоан беше особено успешен в посрещането на атаките от турския султан. Казва се, че по време на тази трудна борба той чул глас, който го насърчавал, казвайки:

„Който беше разпнат, той възкръсна; който е тщеславен, той е паднал; който е съборен и е победен, отново ще бъде на краката си.

След смъртта си св. Йоан бил погребан в манастира на „Христос Спасител“, който самият той основал. По-късно се установило, че той е пожелал останките му да бъдат откарани в Магнезия. По време на техния път било видно, че мощите на императора все още са цели и изпълнили мястото със силен аромат. По този начин Бог показал  благоволението си от начина на живот на светия далновиден император.

За Ангел Карадаков

Виж още

Християнска социална етика и социално учение на Църквата. Основни принципи и православни перспективи

Християнската социална етика и социалното учение на Църквата в Православната традиция се развиват и разработват ...