Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: На народните будители дължим всичко

Патриарх Неофит: На народните будители дължим всичко

„Ако днес – в началото на третото хилядолетие – ние живеем и работим в условията на свобода и независимост, радвайки се на държавен и църковен суверенитет и на всички възможности за духовен и културен напредък, всичко това ние дължим на първо място именно на народните будители“, каза в днешното си обръщение предстоятелят на Българската православна църква патриарх Неофит.

Светейшият патриарх взе участие на официалното честване по повод Деня на народните будители, в което взеха участие ръководители на държавни институции, организации и сдружения в областта на просветата и културата, училищата и университетите. На площад „Независимост“ пред президентската институция, под звуците на химна, бе издигнат националният флаг. Президентът Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част и поздрави всички културни и народни дейци, които и днес будят българския народ. В словото си той отбеляза, че „за будителството, като уникална българска духовна категория, няма времеви, пространствени и социални рамки. И в миналото, и днес будителите са свободните и просветените личности, които със слово, със знание, с талант и доблест отстояват българщината. Те гледат смело в бъдещето и будят духовете“. 

Като будители най-често са споменавани личности като светите братя Кирил и Методий, св. Йоан Рилски, Владислав Граматик, Неофит Бозвели, Братя Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други. За пръв път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 г. По време на комунистическия режим празникът е отменен, но традицията на почитането му остава жива и през 1992 г. отново започва отбелязването му.

Снимки: Добротолюбие 

За Ангел Карадаков

Виж още

Депресията: бичът на епохата ни – молитва за освобождаване от депресия

Нашата епоха се характеризира като време на извращения. Проблемите и нещастията са част от живота ...