Начало / Uncategorized / Митрополит Серафим: „Будителството е огън, който да пали огън в другите“

Митрополит Серафим: „Будителството е огън, който да пали огън в другите“

Днешният ден 1-ви ноември неслучайно е избран за ден на народните будители.

По стар стил това е празникът на небесния закрилник на българите Св. Иван Рилски – Чудотвореца. Той е почитан като народен будител, а житиеписци го равняват с братята Кирил и Методий. Ако тяхното дело материализира вярата чрез писаното слово, образът на Иван Рилски олицетворява усилието тя да се превърне в човешка същност.

Поставяйки го редом с големите просветители, в тежки за България времена потомците му обединяват религията с езика – двете основни звена на народното и държавно единство. Защо светецът е патрон на българското будителство и какви будители са учителите по религия – вижте разказа на Неврокопския митрополит Серафим.

Неврокопски митрополит Серафим: Будителството е пример на себежертвеност, на възвишеност, идеализъм, чистота, вдъхновеност. Пример, който е огън, който да пали огън от другите хора това е Св. Иван Рилски. Затова и като патрон, но и като молитвен застъпник и покровител на всички онези, които желаят и имат любовта към своя народ, към своя ближен и отдават себе си в служение на това на тази кауза.

– Можем ли да наречем учителите по религия будители?

Неврокопски митрополит Серафим: Не само учителите по религия, въобще учителите в българските училища, винаги са били възприемани и на тях се е гледало като будители те са имали винаги тази роля, защото будителството не е само подсещане или подтикване към нещо добро то е цялостен процес на възпитание, преподаване на знания, в което участва задължително и личния пример. В този смисъл, българският учител, в частност учителят по религия има тази роля, тъй като пък той трябва да даде духовните основи на добродетелността. на напредъка, на положителното мислене и стремежи у децата.

– Какво събуждат учителите по религия в децата?

Неврокопски митрополит Серафим: Стремежът към доброто и стремежа към възвишени идеали. Вярата, здравата духовност – всичко това трябва да се събужда. Всеки човек има нужда от събуждане на тези неща. Всеки човек има нужда от пример. който да следва и който да го вдъхновява, но не по-малко имаме нужда и от живия човек до нас, който да ни подтиква, да ни подбужда към доброто и да ни бъде като коректив, когато пък се отклоняваме към злото.

Какви будители ни трябват днес?

Неврокопски митрополит Серафим: Себежертвени, себеотдайни хора, които наистина да имат огнена вяра в себе си, за да могат да запалят този огън на вяра, надежда и любов и у другите хора.

Източник: http://news.bnt.bg

За Николина Александрова

Виж още

Блаженият старец Йосиф Ватопедски и неговите мисли

На 1 юли почина известният атонски подвижник, ученик на стареца Йосиф Исихаст, схимонах Йосиф Ватопедски ...