Начало / Новини / Грузинската църква низвергна епископ заради оскърбление към патриарх Илия II

Грузинската църква низвергна епископ заради оскърбление към патриарх Илия II

Светият синод на Грузинската православна църква лиши от сан Чкондидския митрополит Петър (Цав), след като той обиди грубо католикос-патриарха  Илия II.

„Днес Светият Синод взе безпрецедентно решение. Лично патриархът, председател на синода, несправедливо ме понижи. Причината е разкриването на греха на содомията в грузинската църква“, каза бившият вече митрополит Петър пред репортери.

Петър Цав е бил хиротонисан за епископ през 2000 г. и става митрополит десет години по-късно. Той беше член на Светия Синод и винаги имаше мнение по различни църковни въпроси, отбелязват грузинските медии.

Скандалите в Грузинската православна църква започнаха, когато свещеник Георги Мамаладзе беше задържан на летището в Тбилиси с цианид и бе обвинен в опит да отрови патриарх Илия II (за това Добротолюбие съобщи тук.). Той се отправил към Германия, където патриарх Илия II бе на лечение. По-късно Мамаладзе беше осъден на девет години затвор за подготовка на убийството на високопоставен духовник.

Освен това през октомври митрополит Яков Бодби, ръководителят на финансово-икономическия съвет на патриархата, заяви, че бившият премиер Георги Квирикашвили, настоящият глава на правителството Георги Гахария и вътрешният министър Вахтанг Гомелаури уж го убеждавали да участва в отстраняването на патриарха. Според митрополита той се е срещнал с патриарх Илия след, което решил да остави всичките си постове в патриаршията. Католикос-патриархът не коментира ситуацията, а Гахария нарече обвиненията на митрополита глупави. Прокуратурата не намери в изявлението на духовниците основания за започване разследване.

По информация на РИА Новости. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Йоан откри новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

С архиерейска света литургия започна новата 2023/2024 учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан ...