Начало / Новини / Броят на православните енории в Латвия се е увеличил с 1/3 от 1992 г. насам

Броят на православните енории в Латвия се е увеличил с 1/3 от 1992 г. насам

Латвийската православна църква възстановява преди това несъществуващи църкви и изгражда нови църкви, след като Латвия се отдели от Съветския съюз през 1991 г.

На среща в Рига Латвийската православна църква обяви, че от 1992 г. броят на православните общности в Латвия е нараснал от 93 на 126. Архиереите на църквата също призоваха църковните общности да обърнат специално внимание на техническото състояние и изграждането на нови църкви.

На срещата бе решено също така да се изпрати писмо до държавните власти, в което да се изрази благодарност за благоприятното му отношение към Латвийската църква и подкрепата за патриотични дейности, насочени към обединяване на народа на Латвия и запазване на традиционните християнски ценности.

Според  социологическо проучване миналата година православието е най-голямата религия в Латвия, като всеки четвърти жител се определя като православен християнин. Втората по големина религия е католицизмът с 20% от населението. Латвийската църква е автономна православна църква, част от Московската патриаршия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...