Начало / Новини / Броят на православните енории в Латвия се е увеличил с 1/3 от 1992 г. насам

Броят на православните енории в Латвия се е увеличил с 1/3 от 1992 г. насам

Латвийската православна църква възстановява преди това несъществуващи църкви и изгражда нови църкви, след като Латвия се отдели от Съветския съюз през 1991 г.

На среща в Рига Латвийската православна църква обяви, че от 1992 г. броят на православните общности в Латвия е нараснал от 93 на 126. Архиереите на църквата също призоваха църковните общности да обърнат специално внимание на техническото състояние и изграждането на нови църкви.

На срещата бе решено също така да се изпрати писмо до държавните власти, в което да се изрази благодарност за благоприятното му отношение към Латвийската църква и подкрепата за патриотични дейности, насочени към обединяване на народа на Латвия и запазване на традиционните християнски ценности.

Според  социологическо проучване миналата година православието е най-голямата религия в Латвия, като всеки четвърти жител се определя като православен християнин. Втората по големина религия е католицизмът с 20% от населението. Латвийската църква е автономна православна църква, част от Московската патриаршия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Изпълват се 150 години от Първия църковно-народен събор

На 23 февруари се навършват 150 години от свикването през 1871 г. в Цариград на ...