Начало / Новини / Руската църква канонизира нов светец

Руската църква канонизира нов светец

На провелите се заседания на Св. Синод на Руската православна църква днес е било взето решение за причисляване към лика на светиите на нов светец изповедник на Руската църква. 

Епископ Панкратий, който е председател на Синодалната комисия за канонизация на светиите, представи доклад получен от Саранския и Мордовийски митрополит Зиновий за включването на протоиерей Теодор Калистов сред Новомъчениците, след което Синодът реши да добави името му в Синаксара, като по този начин го причисли към светиите.

Паметта на св. Теодор ще се чества ежегодно на 21 август, денят на неговата мъченическа смърт. Синодът е определил да се състави служба и да се изрисуват икони на св. свещеномъченик Теодор.

***

Протоиерей Теодор Калистов е роден на 17 април 1865 г. в Пензанска губерния в семейството на дякон. Завършва семинарията в Пенза през 1886 г. и започва да служи като четец. През 1887 г. е ръкоположен за дякон и свещеник.

Служил е в различни църкви в цялата Пензанска губерния и се е занимавал както с духовно, така и със светско образование. Имал е 14 деца. През 1916 г. е преместен в Катедралата на „Св. Троица“ в Троицк, а през 1922 г. е награден с официяка протойерей.

Последните години от живота му били изпълнени с мъки и лишения. През 30-те години на миналия век съветските власти направили всичко възможно да затворят църквата. На 28 февруари 1930 г. о. Теодор бил задържан и обвинен в антисъветски дейности, въпреки че той пледирал като невинен. На 3 октомври 1930 г. той е осъден на тригодишно заточение в Западен Сибир и църквата „Св. Троица“ е затворена.

Връща се в Троицк през 1933 г. и отново отваря енорийската църквата, която е затворена отново през 1935 г. под предлог за неплащане на данъци за сградата. Отец Теодор успява да отвори отново църквата, но отново е арестуван на 14 август 1937 г. о. Теодор смело отстоява вярата и не отстъпва пред атеистите. 

На 3 септември 1937 г. протоиерей Теодор Калистов е разстрелян заради предполагаема антисъветска терористична агитация и призоване към революция.

Източник: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

150 години от учредяването на Българската екзархия

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, Днешният 28 февруари ...