Начало / Новини / Руската църква канонизира нов светец

Руската църква канонизира нов светец

На провелите се заседания на Св. Синод на Руската православна църква днес е било взето решение за причисляване към лика на светиите на нов светец изповедник на Руската църква. 

Епископ Панкратий, който е председател на Синодалната комисия за канонизация на светиите, представи доклад получен от Саранския и Мордовийски митрополит Зиновий за включването на протоиерей Теодор Калистов сред Новомъчениците, след което Синодът реши да добави името му в Синаксара, като по този начин го причисли към светиите.

Паметта на св. Теодор ще се чества ежегодно на 21 август, денят на неговата мъченическа смърт. Синодът е определил да се състави служба и да се изрисуват икони на св. свещеномъченик Теодор.

***

Протоиерей Теодор Калистов е роден на 17 април 1865 г. в Пензанска губерния в семейството на дякон. Завършва семинарията в Пенза през 1886 г. и започва да служи като четец. През 1887 г. е ръкоположен за дякон и свещеник.

Служил е в различни църкви в цялата Пензанска губерния и се е занимавал както с духовно, така и със светско образование. Имал е 14 деца. През 1916 г. е преместен в Катедралата на „Св. Троица“ в Троицк, а през 1922 г. е награден с официяка протойерей.

Последните години от живота му били изпълнени с мъки и лишения. През 30-те години на миналия век съветските власти направили всичко възможно да затворят църквата. На 28 февруари 1930 г. о. Теодор бил задържан и обвинен в антисъветски дейности, въпреки че той пледирал като невинен. На 3 октомври 1930 г. той е осъден на тригодишно заточение в Западен Сибир и църквата „Св. Троица“ е затворена.

Връща се в Троицк през 1933 г. и отново отваря енорийската църквата, която е затворена отново през 1935 г. под предлог за неплащане на данъци за сградата. Отец Теодор успява да отвори отново църквата, но отново е арестуван на 14 август 1937 г. о. Теодор смело отстоява вярата и не отстъпва пред атеистите. 

На 3 септември 1937 г. протоиерей Теодор Калистов е разстрелян заради предполагаема антисъветска терористична агитация и призоване към революция.

Източник: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...