Начало / Новини / Румънската църква канонизира св. Дионисий Ерхан

Румънската църква канонизира св. Дионисий Ерхан

Румънската православна църква провъзгласи за светец св. Дионисий Ерхан. Канонизацията се състоя в неделя на празника на св. Димитър Басарбовски, в молитвеното присъствие на патриарх Даниил и членове на Св. Синод на Румънската църква.

В края на Светата литургия бе представена и иконата на св. Дионисий, след това бе изпят и неговият тропар. В словото си Румънският патриарх наблегна на връзката на свети Дионисий със свети Димитрий Нови и свети Димитрий Мироточиви. 

„Свети Дионисий получи при кръщението името Димитрий и беше обявен за канонизация миналата година на 25 октомври, ден преди празника на великомъченика Димитрий, чието име носи при Кръщението. И сега, по случай празника на свети Димитрий Нови, една година след обявлението му, тук се провежда неговата канонизация “.

Синодалният документ, провъзгласяващ канонизацията, беше прочетен от патриаршеския викарий епископ Варлаам. Представители на Кишиневската митрополия (Руска патриаршия) и на Бесарабийската митрополия (Румънска патриаршия) участваха в обявяването на канонизацията на св. Дионисий. 

След канонизацията патриарх Даниил връчи и църковни отличия.

Сред наградените бяха епископ Вениамин от Южна Бесарабия, който инициира стъпките на канонизация на св. Дионисия Ерхан.

„И ние бяхме изненадани. Изненадахме се, че за една година той направи всичко необходимо: и служба и акатист, всичко необходимо за канонизация“, призна патриарх Даниил, припомняйки, че свети Дионисий е покровител на епархията в Южна Бесарабия.

В Румънската църква се състояха и богослужебни тържества по повод празника на св. Димитрий Басарбовски, чийто свети мощи се пазят в Букурещ. Преди празника, вечерта бе отслужено всенощно бдение, а на следващия ден патриарх Даниил възглави тържествената св. Литургия. 

Снимки: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...