Начало / Новини / Реставрират фасадата на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас

Реставрират фасадата на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас

Фасадата на катедралния храм  „Св. св. Кирил и Методий“  в Бургас ще бъде реставрирана. Изпълнението на проекта започва през следващата година, като целта е да бъде консервирана и защитена каменната зидария на над 100-годишната църква, съобщи Димитър Николов пред Дарик радио.

Предвижда се възстановяване на облицовката от айтоски камък, корнизите, ордерните елементи и украсата по сградата, върху които времето и атмосферните условия са оставили своя разрушителен отпечатък.

Заедно с фасадната реставрация и възстановяването на автентичния външен вид, ще бъде монтирано художествено осветление, което да подчертае характерните елементи и да експонира атрактивно църквата и в тъмната част на денонощието. В проекта е заложено осигуряването на възможност за озвучаване на прилежащото пространство при провеждане на храмови събития.

„Във всеки европейски град главният катедрален храм, освен духовен дом, е една от най-разпознаваемите, посещавани и снимани от туристите забележителности.

Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ не прави изключение – тя е сграда с изключителна архитектура, важна част от миналото, настоящето и бъдещето на Бургас. Храмът е включен в каталога „Сто национални туристически обекта“. Обновеното площадно пространство между него и едноименното най-старо бургаско училище, което през 2019-та навърши 150 години, е удобно за провеждане на общоградски събития“, посочи Николов.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...