Начало / Uncategorized / Разкриха ранновизантийска църква близо до Йерусалим

Разкриха ранновизантийска църква близо до Йерусалим

Важно археологическо откритие бе оповестено публично в сряда от членове на Израелското министерство за археология и проучвания.

След три години на старателни разкопки, християнска църква от византийската епоха с добре запазени мозайки и стенописи най-накрая бе напълно разкрита. Структурата се намира на около десет мили западно от град Йерусалим, съобщава World.greekreporter .

Очарователните открития включват и някои гръцки надписи.

Едно от тях казва, че църквата е била посветена на „славен мъченик“, но никой надпис не уточнява точно за кой мъченик се отнася надписът. Досега никъде не са намерени други доказателства, които да подсказват кой е този светец.

Църковната сграда има непокътната подземна крипта, която някога е пазела мощите на анонимния мъченик, увековечени в гръцки надпис на мястото. Археолозите смятат, че църквата е била активно използвана от поклонници приблизително през 600 г. сл. Хр. Те също откриха удивително подробен надпис, в който се посочва, че византийският император Тиберий II Константин е финансирал разширяване на църквата.

Въпреки че все още не е известно на кого е била посветена църквата, археолозите смятат, че тя трябва да е била на важна църковна фигура, тъй като това е първият път, когато в района е открит такъв добре запазен паметник от този период.

Това е и единствената византийска църква в региона, за която е доказано, че е била финансирана от византийския император, което може да означава, че църквата е имала изключително важна роля в християнството по това време.

За Ангел Карадаков

Виж още

Румънската църква организира среща на православните жени

Епископ Киприан от Румънската църква ще присъства на първата среща на православните жени през 2020 ...