Начало / Uncategorized / Разкриха ранновизантийска църква близо до Йерусалим

Разкриха ранновизантийска църква близо до Йерусалим

Важно археологическо откритие бе оповестено публично в сряда от членове на Израелското министерство за археология и проучвания.

След три години на старателни разкопки, християнска църква от византийската епоха с добре запазени мозайки и стенописи най-накрая бе напълно разкрита. Структурата се намира на около десет мили западно от град Йерусалим, съобщава World.greekreporter .

Очарователните открития включват и някои гръцки надписи.

Едно от тях казва, че църквата е била посветена на „славен мъченик“, но никой надпис не уточнява точно за кой мъченик се отнася надписът. Досега никъде не са намерени други доказателства, които да подсказват кой е този светец.

Църковната сграда има непокътната подземна крипта, която някога е пазела мощите на анонимния мъченик, увековечени в гръцки надпис на мястото. Археолозите смятат, че църквата е била активно използвана от поклонници приблизително през 600 г. сл. Хр. Те също откриха удивително подробен надпис, в който се посочва, че византийският император Тиберий II Константин е финансирал разширяване на църквата.

Въпреки че все още не е известно на кого е била посветена църквата, археолозите смятат, че тя трябва да е била на важна църковна фигура, тъй като това е първият път, когато в района е открит такъв добре запазен паметник от този период.

Това е и единствената византийска църква в региона, за която е доказано, че е била финансирана от византийския император, което може да означава, че църквата е имала изключително важна роля в християнството по това време.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...