Начало / Новини / През 2019 г. Боянската църква отбелязва годишнина от обновяването си

През 2019 г. Боянската църква отбелязва годишнина от обновяването си

Боянската църква „Св. Николай и св. Пантелеймон“ ще отбележи през октомври два юбилея. Църквата е строена първо в края на Х-началото на ХI в., а през ХIII в. при севастократор Калоян е пристроена основната част, чиито стенописи са най-ранен образец на европейския ренесанс.

Стенописите от 1259 г. са признати за един от върховете на средновековното българско изкуство. 

През тази година се навършват 760 години от обновяването на Боянската църква и 40 години от включването на паметника в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Националният исторически музей и неговият филиал „Боянска църква“ ще отбележат годишните с международна научна конференция в НИМ на 30 октомври и 1 ноември. Темата на форума е „Боянската църква между Изтока и Запада в културно-историческия контекст на XIII век“.

Във възрожденската част на параклиса на 1 ноември в 13 ч. ще бъде открита изложбата „Боянската църква: знаци на паметта“. 

Двудневната конференция ще бъде отворена за широката публика. Участват учени – историци и литератори, от НИМ, БАН, СУ, НХА, от Парижкия университет (Франция), Истанбулския университет „Коч“ (Турция), от Атина и Солунския университет (Гърция), Московския университет (Русия). 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...