Начало / Новини / Започват честванията за празника на св. Димитрий Басарбовски

Започват честванията за празника на св. Димитрий Басарбовски

От днес започват честванията по повод празника на св. Димитрий Басарбовски в Румъния. В днешния ден от 12:30 часа ще се проведе шествие с мощите на светеца, покровител на Букурещ, което да пристигне Патриаршеската катедрала в румънската столица.

Очаква се освен тези св. мощи на шествието да бъдат пренесени и други светини. Румънският патриарх Даниил лично ще посрещне светините, които ще бъдат поставени за поклонение в Патриаршеската катедрала. 

В събота, 26-ти Октомври, когато ще бъде отбелязан празникът на св. Димитрий Солунски, от 9:30 чаа ще бъде отслужена св. Божествена литургия. 

Неделя, 27 октомври 2019 г., на празника на Ссв. Димитрий Басарбовски също ще бъде отслужена св. литургия от патриарх Даниил. След това ще се извърши и канонизацията на свети Дионисий, повече прочетете тук.

В понеделник, 28 октомври 2019 г., на празника на свети  Якинт, в 7.00 ч., В Патриаршеската катедрала , ще се отслужи света литургия и поклонението пред мощите на споменатите по-горе светии ще продължи.

Във вторник, 29 октомври 2019 г., в 10.00 часа, мощите на св. мъченица Филотея ще тръгнат за Архиепископската катедрала, а мощите на св.Дионисий ще отидат в Молдовската република Сурок.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...