Начало / Новини / Старецът Софроний Сахаров ще бъде канонизиран за светец

Старецът Софроний Сахаров ще бъде канонизиран за светец

Старецът Софроний Сахаров ще бъде канонизиран за светец, това обяви Вселенският патриарх Вартоломей.

Преди дни той съобщи че четирима атонски старци ще бъдат причислени към лика на светиите (вижте тук). Канонизацията на отец Софроний, който е бил духовно чедо на св. Силуан Атонски, се случва 26 години след неговата кончина. 

Старецът Софроний почива на 11 юли 1993 г. на 97-годишна възраст в основания от него манастир във Великобритания. Четири дни преди да се престави пред Бога, той спира разговорите с хората, а лицето му става изпълнено от светлина. „Имаше същия вид, когато служеше св. Литургия“, споделят свидетели на последните дни на стареца. „Благослови ни без да каже и дума, след това усетих, че ще ни напусне“, спомня си архим. Захариас Захару.

Отец Софроний е роден на 23 септември 1896 г. в Русия. През 1926 година се присъединява към братството на манастира „Св. Панетелеймон“ на Св. Гора, където става ученик на св. Силуан Атонски. Ръкоположен е за дякон през 1930 г. от св. Николай Велимирович. През 1938 г. напуска св. Гора и започва да живее по различни обители. През 1941 г. е ръкоположен за йеромонах и става изповедник на много атонски монаси, признали духовната му мъдрост. През 1959 г. той основава своя манастир във Великобритания.

През изминалата година издателство Омофор издаде книгата „Кореспонденция с протойерей Георги Флоровски“. Книгата е интересна с това, че съдбите на двамата духовници са различни, но пътят им е общ – към Царството Небесно. „И двамата обаче са представители на поколението, отличаващо се с изключително висока догматическа култура… Дадено им е било особено строго да живеят Православието като вселенска истина, явяваща на целия свят истинния Бог. За тях Църквата е била пазителка на тази Всеистина, а не някаква добавка, придатък към националната култура“, казва йером. Николай Сахаров. Книгата е достъпна в православните книжарници, а екипът на Добротолюбие горещо ви я препоръчва.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...