Начало / Uncategorized / Значението на тишината

Значението на тишината

Шумът на света е голяма заплаха за нашата душа

Пустинята трябва да е част от ежедневието ни, защото без да влезете в пустинята на сърцето, нищо не може да се спечели. С шума на радиото, телевизията, интернет и света на компютрите, iPod-ите, лаптопите и айфоните, шумът на света заплашва душата ни като нищо в предишната история на човечеството. Светът на кибернетиката има своето място, но не трябва да му позволяваме да надмогне духовното измерение на нашето човечество.

Този шум е не само опасен за нас, духовно, но е опасен и за нашите деца. Когато демонстрираме чрез собствената си готовност да възприемем мълчанието, подготвяме децата си за живот на положителни взаимодействия с техните приятели, учители и бъдещи работодатели, тъй като придавайки на тях значението на мълчанието, ние ги даваме на вътрешна сила, която ще идва при тях само когато опознаят себе си.

Ако искаме да чуем Божия глас, който ни говори, трябва да се научим да мълчим. Без мълчание вътрешният живот е невъзможен, защото целият шум и разсейване на света ще продължат да ни пазят от всичко, което е важно – Царството Божие, което трябва да е е нашите мисли.

С любов в Христа,

Игумен Трифон

За Николина Александрова

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...