Начало / Новини / Румънски йерарх насърчи монасите да нямат профили в социалните мрежи

Румънски йерарх насърчи монасите да нямат профили в социалните мрежи

„Процесите, които са в света противоречат на древното монашеско правило Ora et labora! (Моли се и работи!)„, каза архиепископът на Трансилвания. 

Изказването си архиепископ Ириней направи по време на първото по рода си монашеско събрание на петте епархии от архиепископията на Трансилвания. Той изтъкна опасностите от използването на социалните платформи за духовния живот на монасите. 

„Съвременният монах не се нуждае от виртуална идентичност, за да общува със света, дори и в желанието си за мисия“, отбеляза архиепископът.

Той заяви, че общуването в социалните мрежи е „изкуствено и стерилно“ и „разделя хората, а не ги обединява“. По думите му при замяната на духовните търсения със светския дух, който се смята за прогрес, ежедневната молитва, послушанието и дори времето за почивка намаляват. Архиепископ Ириней заявява още, че този процес противоречи на древния монашески принцип: Ora et labora! – Моли се и работи!

Рисковете, свързани с духовния живот, за които архиепископът говори, включват отчуждение от Бога, от ближните и от нас самите, нестабилност, недисциплинираност и загуба на време.

Той посъветва монасите и монахините от епархията му да имат повече време за молитва, защото „броеницата трябва да бъде единственият ви мобилен телефон“, каза той. 

Само по този начин монасите ще бъдат светлина за миряните, каза още архиепископ Ириней. За вредите и зависимостите от социалните мрежи за първи път става въпрос на монашеска конференция. Това единствено показва, че в следващите години духовните борба против зависимостта на социалните мрежи ще се засили. 

По информация на www.basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...