Начало / Новини / Поповският храм „Св. Успение Богородично“ посрещна частици от мощите на двама светци

Поповският храм „Св. Успение Богородично“ посрещна частици от мощите на двама светци

Поповският храм „Св. Успение Богородично“ посрещна частици от мощите на двама светци. Десетки миряни са дошли днес в черквата, за да се докоснат до мощите на Св. Лука Кримски и Св. Матрона Московска, каза за БТА отец Валентин Лазаров. По думите му мощите носят оздравителна сила и благодат Божия за вярващите християни, съобщава БТА.

Смята се, че Св. Лука, чието светско име е Валентин, е покровител на медицината и свързаните с нея естествени науки. В храма в Попово е изложен цилиндър с костна частица от нетленните мощи на светеца. По думите на отец Лазаров Св. Лука е бърз застъпник на молитвите на вярващите християни.

„Вярва се, че мощите удовлетворяват духовните потребности на християните и ни доближават до Бога. От друга страна, по чудотворен начин вярващите получават изцеление“, каза отец Валентин Лазаров.

Св. Матрона Московска е светица на Руската православна църква. Жителите и гостите на Бялото градче могат да се докоснат до частица от мощите, положена в ковчеже.

Практиката мощите да „посещават“ храмове се прилага, за да могат повече православни християни да се докоснат до тях. Заедно с това по време на обиколката се събират дарения за богоугодни дела.
В черквата в Попово мощите ще останат до сряда на обяд, след това ще отпътуват за друг български град.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...