Начало / Новини / За 12 години историческата църква „Св. София“ в Истанбул е посрещнала 31 милиона души

За 12 години историческата църква „Св. София“ в Истанбул е посрещнала 31 милиона души

„Света София“, един от най-важните обекти за историческо и културно наследство в света, е посетен от близо 31 милиона души през последните 12 години, като по този начин надминава населението на много държави.

Православната църква, която е музей от 1935 г. и се смята за едно от световните архитектурни чудеса, се възползва от големия интерес към най-големия мегаполис в Истанбул в Турция и посрещна около 1,8 милиона посетители през първата половина на текущата година, цифра, която се очаква да надвиши 3 милиона до края на годината, съобщи вчера агенция Demirören News (DHA).

Историческата църква счупи рекорда през 2014 г., когато привлече 3,5 милиона посетители. Старият храм се радваше на подобна популярност от 2009 до 2015 г., преди да премине през две предизвикателни години през 2016 и 2017 г., поради опит за преврат и множество терористични атаки в Истанбул. Той беше посетен от около 2,92 милиона посетители миналата година.

„Св. София“ е построена през VI век, по време на Християнската византийска империя и служи като седалище на Гръцката православна църква. Тя е превърната в имперска джамия с османското завладяване на Истанбул през 1453 г. Храмът е превърнат в музей през 1935 г., но има дискусии около да бъде възвърнат като джамия. През 2015 г. мюсюлмански духовник рецитира Корана в сградата, обявена от ЮНЕСКО за световно културно наследство, за първи път от 85 години. 

Източник: www.theorthodoxworld.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Иконата с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови пристига в Айтос за празниците на града

С благословението на Сливенския митрополит Иоаникий, иконата на на свети Ефрем Нови с частица от ...