Начало / Uncategorized / Дъщеря ми иска да си смени името! Грях ли е това?

Дъщеря ми иска да си смени името! Грях ли е това?

Въпрос на читател:

Дъщеря ми е на 18 години. Името й е Елисавета, кръстена е в чест на великомъченицата Елисавета Фьодоровна. Като дете и казвах Ела, пак в чест на светицата. Сега тя иска да промени името си  на Ела и е решена. Аз силно възразявам на това.

Имам и няколко въпроса:

  1. Ще се счита ли този акт за грях?
  2. Какви са аргументите срещу? Тя е независим човек в действията си, но се подчинява, ако възразявам в ултимативна форма.
  3. Как да се държа с дъщеря си, ако тя изпълни намеренията си?

Вяра

Протоиерей Андрей Ефанов отговаря:

Добър ден!

Скъпа Вяра, на първо място, самият Бог предостави на човек свободна воля, а дъщеря ви, която вече е пораснала, има право да управлява живота си и да носи отговорност за това. Така че вие, разбира се, можете да изразите своето мнение, но документът не е ваш, а дъщеря ви и ще решите, както би било за нея по-добре. Между другото, тя също трябва да извърши всички формалности около подмяната.

Освен това в известна степен вие сами провокирате тази ситуация, когато назовавате детето с това име.

Не мога да дам никакви аргументи срещу нея, освен че да има две имена – едното за Църквата, а другото до края на живота, може да бъде неудобно. Името, дадено в Кръщението, разбира се, не може да бъде променено, но се надявам, че семейството ви е църковно, тъй като вие почитате мъченицата Елисавет, а дъщеря ви знае, че името е дадено веднъж завинаги. Можете да го промените в паспорта си колкото искате, но можете да участвате в Тайнствата само с името, което се нарича в Тайнството на св. кръщението.

Бог да ви благослови!

Източник: списаие Фома

За Николина Александрова

Виж още

Екзарх Антим I

По повод годишнината от учредяването на Българската екзархия публикуваме един кратък текст на архим. Антим ...