Начало / Новини / В Румъния се провежда международна православна конференция

В Румъния се провежда международна православна конференция

Във Факултета по православно богословие „Иларион В. Фелеа“ в румънския град Арад в понеделник започна международният симпозиум „Съответствие на православната църква в румънската култура“.

Известни преподаватели по богословие от Австрия, Германия, Гърция, Албания, Полша, Швейцария, както и от богословските факултети в страната, участват в събитията от 21 до 22 октомври 2019 г.

При откриването на събитието в университетския параклис беше отслужен молебен от архиепископ Тимотей.

Последва празничното откриване на творбите, в Аула Магна от Богословския факултет, на което присъстваха архиепископ Тимотей Севичу, проф. Рамона Лиле, ректор на Университета „Аурел Влаику“ в Арад, Дан Кодре, представителят на окръжния съвет на Арад, проф. Йежи Остапчук, декан на Факултета по християнско богословие във Варшава (Полша), както и проф. Ейрини Кристинаки-Глару от Богословския факултет в Атина (Гърция), информира официалния уебсайт на Архиепископията.

Встъпителната реч беше изнесена от проф. Кристинел Йоя, като той говори за ролята на Православната църква в румънската култура от векове и за популяризирането на румънската култура днес. Първият ден бе разделен на три сесии на научна комуникация с дебати по обхванатите теми и заключения.

Симпозиумът е част от събитията  организирани  през 2019 г. от Румънската патриаршия.

По информация на: www.basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...