Начало / Uncategorized / Грях ли е да сключа брак? Разведена съм…

Грях ли е да сключа брак? Разведена съм…

Въпрос на читател:

Здравей, отче. Въпросът ми е за блудството.

Омъжих се и така се случи, че съпругът ми не можа да ми обърне нужното внимание. Лекуваше се- всичко безрезултатно. Две години по-късно, решихме да заживеем като приятели, но не прекратявахме брака. На него му беше удобно да има жена в къщи, но само толкова. Започнах да си пиша с един мъж в интернет, той знаеше за фиктивния брак. Каза ми, че не е проблем, ако се разведа. Разведох се и заживяхме заедно. Той се обърна към Бога-казва, че е грях и живеем в блудство, но не може да се ожени за мен, защото съм разведена.

И искам да разбера кой е прав, кой е виновен и какво да правя?

Започнах да търся друг поради слабостта на съпруга ми. Библията казва, че мъжът не трябва да се жени, ако не може, че той въвежда жена си в грях, защото плътта изисква. Но все пак съгреших, прелюбодействах в брака.

И моето гадже вероятно е прав, ако останем заедно, ще го склоня към греха, защото не можеш да се ожениш за разведена жена.

Моля, посъветвайте ме, моля. Според мен ситуацията е много трудна.

Благодаря ви

Протоиерей Андрей Ефанов отговаря:

Добър ден,

Що се отнася до втория ви спътник, нека не е хитър. Грех е, че сте започнали да живеете извън брака. И ако той има намерение да се ожени за вас, тогава би било нормално и логично да узаконите отношенията си с него пред Бога и хората. Вие все пак сте живели заедно, между вас вече е имало брачни отношения, те просто трябва да бъдат върнати в нормално състояние. И сега се оказва, че той се стреми към уж чист живот, но в същото време има грях и дори жена, за която той уж искал да се ожени, тоест той ви поставя в още по-лошо положение, оставяйки  сама, извън брака, т.е. хитрува. Така че не бихте въвели нов грях в никакъв нов брак, напротив, законният семеен живот би заел мястото на греха.

Друг въпрос е, че ако той не иска да бъде с вас и просто е намерил причина за това, тогава няма да направите нищо с него, защото е невъзможно да принудите човек. Разбира се, можете да говорите със свещеника, при когото той се изповядва, ако искате, тогава идете и поговорете заедно. Мисля, че това е най-разумното нещо, което може да се направи сега.

Бог да ви  благослови!

Източник: списание Фома

За Николина Александрова

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...