Начало / Интереси / Патриарх Даниил: Всеки от нас трябва да стане мисионер

Патриарх Даниил: Всеки от нас трябва да стане мисионер

Всеки от нас трябва да стане непоколебим мисионер и да опознае божествената помощ в общността, в която живее и работи, каза патриарх Даниил тази неделя в патриаршеската катедрала.

Негово Светейшество припомни и евангелското четиво, което се прочете тази неделя – за изцелението на бесноватия човек.

„Христос преобрази беснования човек, като го изцели и го направи добър, нежен, приятелски настроен човек, но не го взе със Себе Си, но му каза: „Върни се в къщата си и разказвай, какво ти стори Бог. Той отиде и разправяше по целия град, какво му бе сторил Иисус”.

„С други думи, Христос иска да каже: Не трябва да ходите с Мене, защото ако минем през градовете, никой не ви познава, но ако останете в дома си и кажете на всички колко добре ви е сторил Бог, вие ставате благовестители на Неговата милостива любов. Бог, тоест постоянни мисионери.

По този начин, каза патриархът, ние ставаме непоколебими мисионери, когато проповядваме в общността, където сме известни с божествената подкрепа, която сме изпитали.

„Къде живеем, къде трябва да си кажем колко добро ни е сторил Бог, когато ни е излекувал от болест, премахнал е скръбта ни, от трудно обстоятелство в нашия живот. По този начин ние носим слава на Бога и благодарност“, заяви патриарх Даниил. 

Патриархът посочи, че евангелският текст показва изцелените демонизирани като пример за благодарност.

„От този човек – гадаринец, научаваме как да благодарим на Бога и да благославяме Неговата любов и да въздаваме слава на Света Троица и просим нашето спасение.“

„Благодарността е голяма добродетел. Тя хуманизира човешкото същество. Нищо не е по-лошо от неблагодарния за доброто, което Бог прави за хората. Ето защо в Църквата този някога обладан човек е станал учител на благодарност за нас “, каза той.

Патриархът обясни, че Църквата показва своята благодарност „в най-богатата, най-благодарната и най-тържествената свята молитва: Светата Евхаристия“.

„Евхаристията на гръцки означава благодарност. Когато извършваме светата литургия, ние празнуваме Тайнството на Свещената Благодат. По време на литургията Църквата благодари на Бога за добре известните и непознати ползи, както се казва в молитвите на Светата Литургия.

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Проповед на св. Беда Достопочтени за празника Рождество на св. Йоан Кръстител

Ангелът се явява на Захария в светилището на храма от дясната страна на кадилния жертвеник. ...