Начало / Новини / От следващата седмица започват честванията за св. Димитрий Басарбовски в Румъния

От следващата седмица започват честванията за св. Димитрий Басарбовски в Румъния

Румънската православна църква съобщи програмата за предстоящите чествания за св. Димитрий Басарбовски, чиято памет на чества на 27 октомври. 

Очаква се в петък, 25 октомри, в 12:30 часа да се проведе шествие с мощите на светеца, покровител на Букурещ, което да пристигне Патриаршеската катедрала. Очаква се освен тези св. мощи на шествието да бъдат пренесени и други светини. Румънският патриарх Даниил лично ще посрещне светините, които ще бъдат поставени за поклонение в Патриаршеската катедрала. 

В събота, 26-ти Октомври, когато ще бъде отбелязан празникът на св. Димитрий Солунски, от 9:30 чаа ще бъде отслужена св. Божествена литургия. 

Неделя, 27 октомври 2019 г., на празника на Ссв. Димитрий Басарбовски също ще бъде отслужена св. литургия от патриарх Даниил. След това ще се извърши и канонизацията на свети Дионисий, повече прочетете тук.

В понеделник, 28 октомври 2019 г., на празника на свети  Якинт, в 7.00 ч., В Патриаршеската катедрала , ще се отслужи света литургия и поклонението пред мощите на споменатите по-горе светии ще продължи.

Във вторник, 29 октомври 2019 г., в 10.00 часа, мощите на св. мъченица Филотея ще тръгнат за Архиепископската катедрала, а мощите на св.Дионисий ще отидат в Молдовската република Сурок.

По информация на: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на света великомъченица Варвара

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала ...