Начало / Новини / Нови светии ще бъдат канонизирани от Вселенската патриаршия

Нови светии ще бъдат канонизирани от Вселенската патриаршия

Вселенският патриарх Вартоломей обяви, че скоро ще бъдат канонизирани четирима нови светии, това са старците Даниил Катанакиотски, Йероним Симонопетритски, Йосиф Исихаст и Ефрем Катанакиотски. 

Добрата новина бе съобщена днес по време на срещата на Вселенския патриарх с представителите на манастирите на Св. Гора в Карея. Патриархът бе посрещнат от ръководството на Протата, както и от монаси от светогорските манастири. По думите на патриарха светиите са това, което Църквата има като най-голяма ценности. Патриарх Вартоломей е на свое седмо посещение в Атон. 

Кои са четиримата атонски старци, които ще бъдат канонизирани?

Отец Даниил Катунакиотски

Отец Даниил Катанакиотюл е родом от Смирна и е роден през 1846г. Постриган е  в монашество през 1866 г. в руския манастир „Св. Пантелимон“, на 20-годишна възраст.

По-късно е изпратен от Вселенския патриарх, за да поднови духовния живот на манастира „Св. Анастасия“ в Солун. След като се завръща в Св. Гора, той остана в манастира Ватопед пет години, а след още девет месеца в Смирна се връща в Градината на Майката Божия, където полага основите на Даниелите в Катунакия. Отец Даниил бил иконограф. Той преминал във вечността на 8 септември 1929 година.

Отец Йероним Симонопетритски

Отец Йероним Симонопетритски е роден през 1871 г. в Мала Азия. На 17-годишна възраст той влиза като послушник в манастира Симонопетра в Атон и пет години по-късно е постриган в монашество.

През 1920 г. е избран за игумен на манастира. През 1937 г. е назначен за игумен на манастира „Възнесение Господне“ в Атина, който управлява 20 години. Той премина при Господа на 7 януари 1957 г.

Отец Ефрем Катунакиотски

Отец Ефрем Катунакиотски е роден на 6 декември 1912 г., като при кръщението получава името на Вангел (Евангел на гръцки бел.ред.). Считан за един от най-почитаните духовни старци на миналия век, отец Ефрем Катунакиотски е ученик на стареца Йосиф Исихаст. Той преминал във вечността през 1998 г.

Отец Йосиф Исихаст

Благочестивият Йосиф Исихаст е роден през 1898 г. на остров Парос в Гърция. Осиротял като дете, младият човек започва да работи в пристанището на Пирея, след което се записва в армията. След като завършил военната си служба, той се срещна в Атина с монах от килия Кариес, когото помолил да го вземе със себе си, когато се върне на Атон.  Той раздал цялото си богатство на бедните и домакинството си и взел окончателното решение да отиде в СВ. Гора. Преставя се в Господа през 1959г.

Източник: Pemptousia

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужен бе маслосвет за Българския патриарх Неофит

На 1 декември в Софийска света митрополия бяха отслужени архиерейска света Литургия и маслосвет за ...