Начало / Новини / Стотици се поклониха пред мощите на св. Йоан в Чипровския манастир

Стотици се поклониха пред мощите на св. Йоан в Чипровския манастир

Стотици миряни от Северозападна България се поклониха днес пред мощите на свети Йоан Рилски – Чудотворец, част от които се намира в Чипровския манастир.

За днешния ден на светеца, който е патрон на манастира, пристигнаха и много поклонници с автобуси от столицата и Западна България. Те присъстваха на тържествената служба, а след това разгледаха манастира. През последните години храмът му и хотелската част са обновени с европейски средства, спечелени от видинската митрополия от програмата за развитие на селските райони.

Манастирът край Чипровци е един от най-старите у нас. Изграден е през десетия век, но е разрушаван неколкократно. Най-голямото му разрушение е през 1688 година, когато избухва голямото чипровско възстание срещу турците. Тогава заедно със сградите са унищожении много книги, икони и реликви. Последното му опожаряване е от 1876 година. Като председател на окръжния съд в Берковица Иван Вазов осъжда задочно на смърт виновниците за опожаряването на манастира.

Днес манастирът стои на същото си място – на висока скала на 7 км от Чипровци и отново е твърдина на българсикя дух. Негов игумен в момента е архимандрит Нифонт, който се грижи и за Лопушанския манастир.

Източник: КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Ловчанска митрополия издаде нова книга – „Благодатни дарове и благодатни хора“

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска ...