Начало / Новини / Софийската духовна семинария отбеляза своя храмов празник

Софийската духовна семинария отбеляза своя храмов празник

На празника на  преподобния Йоан Рилски Чудотворец – патрон на Софийската духовна семинария, духовното школо отбеляза своя храмов празник. 

Светата литургия за празника бе възглавена от главния секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим в съслужение с ректора на семинарията архимандрит Пахомий, заместник-ректора йеромонах Мелетий, предстоятеля на Руското подворие архимандрит Васиан Змеев, иконом Василий Сарян, ефимерия свещеник Козма, прот. Стилян Табаков, както и много свещеници от Софийска и други епархии.

За празника на Семинарията официални гости бяха министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, зам. министърът г-жа Таня Михайлова, деканът на Богослофския факултет г-н Ивайло Найденов, началникът на РУО София-град г-жа Ваня Кастрева и други гости.

Проповед за св. Йоан Рилски Чудотворец, за неговия живот и завет произнесе Йосиф Ковчазов от XII кл. Семинарският храм беше изпълнен с богомолци, дошли да се поклонят на частица от мощите на Рилския светец.

В края на богослужението епископ Герасим прочете поздравително слово от патриарх Неофит. От своя страна архимандрит Пахомий отправи благодарност към Негово Светейшество българския патриарх Неофит за поздрава, както и към Мелнишкия епископ Герасим за отслужването на светата литургия. Отец Пахомий отбеляза, че трябва да сме радостни задето храмът на Семинарията носи името на преп. Йоан Рилски Чудотворец и че тук се съхранява частица от светите му мощи, което е голямо благословение за цяла София. Ректорът поздрави официалните гости и благодари на министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев за подкрепата към Семинарията, която дава възможност подрастващи да бъдат възпитавани в нашите традиции и вяра като достойни християни и българи.

Празникът завърши с прием в Аулата на Семинарията, където певческите групи с ученици от Семинарията, водени от йеромонах Мелетий и г-н Калин Кирилов изпълниха църковни песнопения.

За Ангел Карадаков

Виж още

Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ издава многолистен църковен календар за 2021 г.

Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ издава многолистен църковен календар за 2021 г. В него освен стандартните ...