Начало / Новини / Св. Гора приема по 250 000 поклонници годишно

Св. Гора приема по 250 000 поклонници годишно

Ще бъдат засилени фериботните връзки с монашеската република, съобщиха гръцките медии. Причината е увеличаването на плоклонниците, които всяка година нарастват. Според управата, занимаваща се с туризма и поклонничеството на Св. Гора, поклонниците са се увеличили осезаемо. 

„През последните години наблюдаваме значително увеличение на поклонниците, не само идващи от различни части на Гърция, но и от чужбина. Поради тази причина и по отношение на Светата общност и доверието, което отците са ни показали, компанията и служителите непрекъснато усъвършенстват транспорта си до Атон“, каза председателя на туристическото дружество, превозващо поклонниците до и около Св. Гора. 

По думите му поклонниците, които посещават Атон, надвишават 250 000, а трафикът и камионите (около 10 000) се увеличават поради нуждите на реставрациите на манастирите и извършените работи.

„Въпреки това, миналата година видяхме спад в броя на руските поклонници и това беше удар, който можем да кажем, че е компенсиран от посещенията на сърби, румънци и българи“, добавя още той.

За Ангел Карадаков

Виж още

Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ издава многолистен църковен календар за 2021 г.

Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ издава многолистен църковен календар за 2021 г. В него освен стандартните ...