Начало / Новини / Св. Гора приема по 250 000 поклонници годишно

Св. Гора приема по 250 000 поклонници годишно

Ще бъдат засилени фериботните връзки с монашеската република, съобщиха гръцките медии. Причината е увеличаването на плоклонниците, които всяка година нарастват. Според управата, занимаваща се с туризма и поклонничеството на Св. Гора, поклонниците са се увеличили осезаемо. 

„През последните години наблюдаваме значително увеличение на поклонниците, не само идващи от различни части на Гърция, но и от чужбина. Поради тази причина и по отношение на Светата общност и доверието, което отците са ни показали, компанията и служителите непрекъснато усъвършенстват транспорта си до Атон“, каза председателя на туристическото дружество, превозващо поклонниците до и около Св. Гора. 

По думите му поклонниците, които посещават Атон, надвишават 250 000, а трафикът и камионите (около 10 000) се увеличават поради нуждите на реставрациите на манастирите и извършените работи.

„Въпреки това, миналата година видяхме спад в броя на руските поклонници и това беше удар, който можем да кажем, че е компенсиран от посещенията на сърби, румънци и българи“, добавя още той.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...