Начало / Новини / Румънският патриарх Даниил председателства монашеска конференция

Румънският патриарх Даниил председателства монашеска конференция

Румънският патриарх Даниил председателства в четвъртък синаксиса на игумените и монасите на Архиепископията в Букурещ. Събитието се проведе в двореца на Патриаршията, съобщиха румънските медии.

По време на встъпителната сесия Негово Светейшество обясни от какво се състои всяко от петте измерения на срещата. 

„Тази година монашеският синтаксис има пет измерения, които са много важни като приоритетен ред: богослужебна, културна, мисионерска, практика на наставничество и сътрудничество, гостоприемна.“

„На първо място, богослужебното измерение се отнася и до факта, че всички участваме в светата литургия“. Чрез общение ни показваме „единството на вярата и духовното общение в православната вяра“, подчерта Негово Светейшество.

Културното измерение на конференцията се състои в представянето на тема, свързана с почитта или възпоменателната година, а мисионерската предполага изтъкване на богослужебните, религиозни, социални и културни дейности на манастирите и отшелниците.

Практическото измерение на наставничеството и сътрудничеството е представено за решаване на проблемите, пред които са изправени манастирите, а под петото измерение се разбира братската любов и даряването.

Програмата на синтаксиса продължи с представянето на доклада „Патриарсите Никодим Мунтеану и Юстин Мойсеску, преводачи на църковни книги“, от йером. Антипа Бургасхелия от Букурещкия манастир Антим.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...