Начало / Uncategorized / Храм „Св. Теодор Тирон“ в с. Новоселяне отбеляза 150-годишен юбилей

Храм „Св. Теодор Тирон“ в с. Новоселяне отбеляза 150-годишен юбилей

На 12 октомври в бобовдолското село Новоселяне тържествено беше отбелязана 150-годишнината на храм „Св. Теодор Тирон“. Местната църква е обявена за паметник на културата с местно значение, пише www.desant.net.

Строителството й започва през 1865 г. по идея на местния свещеник Стоимен Радов, а е открита през 1869 г.

Построена е от населението на село Новоселяне с участие и на жители на съседното село Долистово, които са се черкували доскоро в нея. Изградена е от майстор Стойо от радомирското село Жедна, на когото са помагали братята му Нове и Раде.

Новоселянската  църква „Св.Теодор Тирон“ е един от първите възрожденски храмове в Разметаница. Градежът е от камъни и каменни блокове от пясъчник, споени с хоросан. Стенописната украса е извършена през 1871 г.от художници от Самоковската художествена школа.

Църквата е уникална с архитектурата си, а по дърворезба се нарежда на второ място след Рилския манастир.

Тя е тясно свързана и със събитията около идването на Васил Левски в село Новоселяне и създаването на първия таен революционен комитет в Дупнишкия край, чийто Председател е бил поп Стоимен. Тук Апостолът на свободата е работил като майстор строител и бояджия на новостроящата се черква, за да може по този начин да се укрие пред турците.

За отбелязване на 150-годишния юбилей на храма председателят на църковното настоятелство при отец Димитър Недялков отслужи тържествена света литургия и водосвет, а след това освети курбана по повод празника. Всички присъстващи вкусиха от обредното ястие, приготвено от майстор готвача Виктор Момчилов от село Долистово.

В чест на годишнината, НЧ „Васил Левски 1932 “ организира и Първа кулинарна изложба „Приготвено с любов „на тестени продукти. Бяха раздадени грамоти и награди за първенците в категориите баници, питки и сладкиши. Осигурена беше и богата музикална програма с участието на хор за църковно песнопение при храм „Св Николай Мирликийски“ в пернишкия квартал „Църква“, певчески групи при ДЦСХ – Благоевград, туристическо дружество „Айдидик“ – Благоевград, Пенсионерски клуб „Веселие“ от благоевградския квартал Еленово, НЧ „Светлина 1924 “  – Земен и индивидуални изпълнители Павлина Теова, Георги Гьолски, Боряна Василева, Кристина Янева, Христина Васева, Иван Миленков и др.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...