Начало / Новини / Възстановяват средновековната църква „Св. Спас“ в центъра на София

Възстановяват средновековната църква „Св. Спас“ в центъра на София

Столичаните ще могат да получат достъп до средновековната църква „Св. Спас“, останала запазена под сграда на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Мария Луиза“.

Археологическите пластове от мястото са от различни епохи – антична улица от 2-3 в., част от крепостната стена на Древна Сердика с кръгла кула и средновековния храм от 11-13. Всичко това ще бъде превърнато в нов археологически комплекс.

През Възраждането и след Освобождението храмът „Св. Спас“ заедно със „Св. Неделя“ са двете най-големи църкви в София.

Той е полуразрушен по време на бомбардировките в края на Втората световна война и на мястото е изградена сграда на банка. Оцелялата част била възстановена и до започването на строежа на Външнотърговската банка, когато тя бе заличена заради монументалния строеж. При строителството археологическите находки са запазени и са видими за пешеходците, които преминават по бул. „Тодор Александров“, достъп до тях няма. 

През ноември ще бъдат представени концепциите на 7-те архитектурни бюра, които участват в международния конкурс за обновяване на пл. „Св. Неделя“ с експониране на археологическите находки от 2 в, разкрити там.

По информация на в-к Банкеръ.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...