Начало / Uncategorized / Възможно ли е да се омъжа за мюсюлманин?

Възможно ли е да се омъжа за мюсюлманин?

Въпрос на читател:

Добър ден! Казвам се София. Имам годеник. Консултирах се с родителите си. Те са съгласни да се омъжа. Той е азербайджанец по националност. Така мюсюлманин. А ние сме православни. Родителите ми знаят за това, но по някаква причина са съгласни.

Значи можем да се оженим?

Отговаря протоиерей Андрей Ефанов:

Добър ден,

Скъпа София, вие сама трябва да решите възможността за вашия брак и трябва да се ръководите от много фактори. Ето въпроси за връзката ви с младежа – колко се обичате и въпросът за вашата зрялост – доколко и двамата сте готови за брак, и въпросът за религията, разбира се. Ако сте православна, тогава въпросът е дали само по име или ходите на църква, участвате ли в тайнствата, имате ли изповедник? Ако отговорът е да, тогава този въпрос трябва да бъде адресиран до него, защото той ще може да даде по-пълен отговор, като ви познава лично и ще има възможност да разговаряте с годеника ви. Ако не, горещо ви съветвам да изучите внимателно родната си религия, да разберете какво е Църквата, защо Бог я е създал, какво дава на човек, какви възможности отваря за нас и какви са нужните, за да може човек да черпи от този източник на благодат и, както се очаква, да растете в духовния смисъл.

И след това, като претеглите и обсъдите всички въпроси, включително религиозните, с изповедника  и младоженеца, вземете решение за женитба и веднага се разберете  да кръщавате децата в Православното и да ги отглеждате в Православието. Ако не, аз наистина не ви съветвам да се ожените: предаването на Бог е много тежък грях, който по-късно ще ви бъде много трудно да разберете в живота. Ето защо, разберете всичко за себе си сега, говорете със свещеник, започнете редовно да водите църковен живот и едва тогава вземете решение.

Бог да ви благослови!

Източник: списание Фома

За Николина Александрова

Виж още

В ямболското село Завой посрещат първи християнски празник в новопостроения храм

Жителите на ямболското село Завой посрещнаха Сретение Господне в новопостроения си православен храм, съобщава БТА. ...