Начало / Uncategorized / Как да се справим с блудните и плътски похоти, ако не сме в брак?

Как да се справим с блудните и плътски похоти, ако не сме в брак?

Въпрос на читател:

Как да се справим с блудните и плътски похоти, ако не сме в брак?

Протоиерей Андрей Ефанов отговаря:

Добър ден

В света има много причини за греха, въпросът е дали вие лично го улавяте или ги отблъсквате от себе си. Най-сигурният начин да се отблъсне греха е да се помолите на Бог за помощ, така че да не бъдете измъчвани и привлечени от тези мисли и действия, които ще бъдат грях или които ще доведат до греха. И второто е да не се поддавате на мислите и да знаете как да превключите от тях към нещо – други мисли или активни действия (физическата работа помага тук).

Такъв живот на тялото само по себе си не е греховен, но ако се случи в брака, когато съпругът и съпругата се обичат и се обединяват в едно цяло. Тогава тя е източник на радост и пространство, за да станем по-близки и на първо място по-близки вътрешно. Физическото е в много отношения израз на вътрешното. И в брака, казвам ви, човек не трябва да мисли много за тази страна на живота – не да мисли, а да го изживее.

Когато човек не е женен, е по-трудно се справя с подобни мисли, защото тези желания идват от собственото му тяло, те са естествени. Какво мога да посъветвам?

Първо, трудно е да разберем, че тези желания могат да се реализират само в брака. Това ще ви спести действия, за които ще трябва да съжалявате след това. На следващо място – да сведете до минимум всички дразнители по тази тема – филми, снимки, разговори, песни и т.н., за да не се въртят мислите ви около тази тема.

Когато се появи подобна мисъл, се помолете на Бога да я спре до момента, в който се ожените. Точно тук, да не играем на фантазия. Това може да бъде много трудна борба, но с Божията помощ е възможно. И в една връзка – спазвайте някаква мярка, дистанция. И ако имате приятелка, с кочто ще сключите брак, предлагам честно да обсъдите тази тема с нея (в края на краищата тя ще бъде съпруга, най-близкият ви човек, така че говорете) общувайте, за да не се развият тези желания – поддържайте дистанция до брака. Така  няма да се измъчвате и ще стане ясно, че въпросът не е в студенината, а в разумния и християнски избор. И ако все още няма годеница, трябва да живеете, да се наслаждавате, да спортувате и да се занимавате с физическа активност, която съответства на вашата възраст, и да опитате с Божията помощ да отклонявате тези помисли до момента, в който се ожените. Междувременно се молете на Господ, Божията Майка и светиите, че вашият брак ще се сформира по най-добрия начин и в най-благоприятния момент за това.

Бог да ви благослови!

Източник: списание Фома

За Николина Александрова

Виж още

Нов храм за БПЦО “Св. св. Кирил и Методий” гр. Страсбург

За голяма духовна радост на сънародниците ни в Страсбург съобщи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний ...