Начало / Новини / Осветиха и откриха най-новия паметник на свети патриарх Евтимий Търновски

Осветиха и откриха най-новия паметник на свети патриарх Евтимий Търновски

Осветиха и откриха най-новия паметник на свети патриарх Евтимий Търновски в селото, посветено на негово име. Цветя поднесе кметът на общината д-р Емил Караиванов и много хора от селото, които са спомогнали за изграждане на паметника на патрона им.

Мястото, където е изграден мономентът не е случайно избрано, тъй като именно тук е бил отседнал светията при бягството си към Бачковския манастир, след падането на Търновград. Бюстът, изработен от Христо Венев, беше официално открит днес в центъра на асеновградското село Патриарх Евтимово. Официалната церемония беше открита от кмета на селото – Петър Гюлчев, а слово произнесе секретарят на читалището в селото – Снежана Нурджанова. 

Припомняме, че поставянето на паметника преди няколко месеца, скандализира православни християни тъй като на него липсваше думата „Свети“ пред името на Българския патриарх Евтимий. Грешката обаче бе бързо поправена и жителите на селото вече се радват на новата си придобивка. Повече за проблемите и решението с поставянето на паметника, вижте тук

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...