Начало / Uncategorized / На 42 години съм. Къде да си намеря съпруг?

На 42 години съм. Къде да си намеря съпруг?

Въпрос на читател:

Аз съм на 42, аз съм вярваща, ходя редовно на църква, изповядвам се, вземам причастие, моля се за създаване на семейство, но досега нищо не се получи, няма човек, с когото бих могъл да го създам. Какво да правя бих искала да имам собствено семейство, деца?

Вера

Протоиерей Андрей Ефанов отговаря:

Скъпа Вера, информацията само за възрастта и че сте християнка очевидно не е достатъчна, за да разбера ситуацията ви. Сложните житейски ситуации като цяло са невъзможни за разбиране чрез едно писмо. Имате нужда от разговор, личен, по време на който ще стане възможно да разберете самата вие спецификата на вашата ситуация.

И така мога да давам само много общи съвети.

Разбира се, трябва да разширите кръга на общуването. Не е необходимо веднага да се грижите за потенциалния си съпруг на всички нови места и компании, където ще бъдете, но някак си трябва да излезете извън границите на познатата комуникация. Можете да ходите на курсове, които ви интересуват, да помагате в храма, да ходите на часове в неделното училище за възрастни, да се присъедините към доброволен проект, да потърсите групи по интереси в мрежата – като цяло по различни начини търсите ситуации, в които можете да срещнете нови хора. Но не търсете „място за среща с мъжа си“, отидете там, където искате да бъдете и каквото ви е интересно. Поне вече ще имате различно настроение. Може би сте тренирала скално катерене, например, мечтаете да започнете, или ходите на караоке, или ходите на разходки с бездомни кучета – не знам какво, помислете сама.

Трябва да тренирате някой спорт. Това веднага ще ви даде сила, което ще се отрази на настроението ви, дори ще видите пред себе си възможности. Между другото, спортът, ако се запишете за някои групови класове, ще даде възможност и за комуникация.

Разбира се, трябва да видите какво е във вашето вътрешно състояние, защо сте такав, какво очаквате от брака и бъдещия съпруг. Молете се, разбира се, за да можете ясно да разберете всичко това, но можете да посетите и психолог. Намирането на партньор в живота е много често срещана трудност днес, така че психолозите, включително и безплатните, доколкото разбирам, могат лесно и бързо да се справят с подобни ситуации. Поне ще имате повече яснота за себе си.

Започнете с това. Нещата изглеждат прости и очевидни, но всичко това трябва да се прави редовно. Успокойте се малко, съберете силните си страни, подобрете здравето си, започнете да харесвате себе си, разберете какви трудности имате вътре във вас, които биха могли да пречат на общуването ви – Бог ще ви дададе отговор.

И не спирайте да се молите. Към всички неща, които изброих, трябва да се подхожда с мъдрост и разсъждения и нека Всемилостивият Господ и Майката Божия да ви помогнат във всичко това!

Бог да ви благослови!

Източник: списание Фома

За Николина Александрова

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...