Начало / Uncategorized / Бракът ми се изчерпа, какво да правя?

Бракът ми се изчерпа, какво да правя?

Въпрос на читател:

Стана ми скучно да живея със съпруга ми? Женени сме, имаме две деца, но той не иска да ходи никъде или да ходим на почивка, да излизаме и така всичките 13 години брак! Писна ми да живея така.

Мая

Свещеник Евгений Чебикин отговаря:

Здравейте, Мая.

Благодаря ви за въпроса.

Не мисля, че ще разкрия ужасна тайна, ако кажа, че за да създадем успешен брак и да поддържаме здрава емоционална атмосфера, всички ние имаме нужда от въздух, старание, творческа работа на всички членове на семейството.

Естествено, на определени етапи от развитието на семейния живот между съпрузите, рано или късно възниква криза на отношенията. Преминавайки през тази криза, понякога можем да се поддадем на униние и да започнем да мислим, че за да го преодолеем, трябва да унищожим семейството си. Това решение не ми се струва най-продуктивно, защото не обещава на никого нищо креативно, а води само до многократно увеличаване на възникналите проблеми.

Разбира се, би било много по-лесно да се опитате да изхвърлите цялата тежест, или да търсите друга сродна душа или  да не предприемате никакви мерки за разрешаване на ситуацията, но, както знаете, по-простото не означава по-добро.

Мисля, че най-правилните въпроси, които всички трябва да си зададем, когато в семействата ни настъпи криза, трябва да бъдат:

Какви мои действия доведоха до криза (възникване и развитие)?

Какво мога да направя, за да преживея този период, какво е подходящо за истински православен християнин?

Ако можем честно да  отговорим (поне за себе си) и започнем да действаме според взетите решения, тогава  всичко в нашето семейство рано или късно ще бъде в мир и хармония.

Съвсем практично, може би ще намерите някои възможности за разнообразни развлечения. Може би хоби, ще се занимавате със спорт, веднъж или два пъти месечно, например, ще отидете на екскурзия или ще отидете на театър с приятелка, а през лятото, по споразумение с мъжа си, ще излезете за седмица-две, за да почивате с децата си или без тях. Трябва да помислите какво точно бихте искали и какво можете да направите за себе си. Погледнете, къщата ще се освободи от напрежението поради недоволство от вашия съпруг и интензивното ви очакване той да направи нещо. Или може би ще ви погледне и съпругът ще поеме инициативата по отношение на съвместното свободно време, тогава не го отказвайте. И там някак ще намерите баланс. Не се страхувайте да действате сама.

Нека Бог да Ви помага!

Източник: списание Фома

За Николина Александрова

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...