Начало / Новини / Спасяват рушаща се църква на два века

Спасяват рушаща се църква на два века

Хора с корени от обезлюденото санданско село Белевехчево имат кауза за спасяването на вековната църква. Те отдавна алармират, че храмът „Свети Героги”, построен в далечната 1834 година, се руши.

„Преди доста време покривът поддал и при всеки дъжд водата влиза в светата обител и съсипва олтара и инвентара. На последната си сесия през септември общинският съвет в Сандански най-сетне отпусна 3000 лева за ремонта на църквата. „Ние също сме събрали малко пари. Проблемът е, че не знаем кога реално ще получим тези 3000 лева, за да закупим керемиди и да организираме ремонта. Защото зимата наближава, ако не успеем сега, то има опасност покривът да падне изцяло”, твърди Никола Николов, който до изборите бе кметски наместник на Белевехчево. 

Взърожденската църква представлява трикорабна псевдобазилика с каменна зидария. Особено ценна е иконата на свети Георги от 1852 година, дело на зограф Панчо. „Дано от община Сандански преведат бързо парите, за да стегнем покрива и да спасим храма”, допълва Николов.

По информация на КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: Кръстът е сила и слава на Господа Иисуса Христа

По повод празника Въздвижение на св. Кръст Господен Светейшият патриарх Неофит отправи своя послание към ...