Начало / Новини / Започнаха тържествата по повод 800-та годишнина от автокефалията на Сръбската църква

Започнаха тържествата по повод 800-та годишнина от автокефалията на Сръбската църква

В Сърбия започната тържествата по повод 800-та годишнина от обявяването на автокефалия. 

Негово Светейшество Сръбският патриарх Ириней бе посрещнат в Жичкия манастир, където въглави вчера вечерното богослужение, а днес отслужи и архиерейската св. литургия. „Това са дните, в които трябва да преразгледаме състоянието си. Хубаво е да виждате все повече млади хора в църкви. Това е нашата надежда и утеха. Трябва да научим хората да не изоставят родното си място, да останат там, където са нашите основи и гробовете на предците ни. Ще повторя тук думите на нашия велик поет от Херцеговина, който каза: Стойте тук, слънцето на чуждото небе няма да ви стопли, както ще ви стопли това. Трябва да проявяваме любов към отечеството си, за да бъде по-близо до нас от другите страни в Европа, Америка и други части на света. Не трябва да унищожаваме голямото наследство, което сме получили„, каза в словото си патриарх Ириней. 

Според обявената от Сръбската църква програма в утрешния ден ще бъде извършено посещение на Печката патриаршия, както и на Косово и Метохия. На 8 и 9 октомври ще бъдат открити научна конференция и изложба в чест на голямата годишнина. 

Снимки: Официален сайт на Сръбската църква

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...