Начало / Новини / Откриване на изложбата „Зографи отвъд границите“ и публични лекции, посветени на иконографията в Седмицата на православната култура

Откриване на изложбата „Зографи отвъд границите“ и публични лекции, посветени на иконографията в Седмицата на православната култура

Във връзка с провеждащата се в столицата Седмица на православната култура, на 10 октомври в Галерия „Алма Матер“ (Ректорат на Софийския университет, фоайе на Северно крило) ще се състои Изложбата “Зографи отвъд границите”. 

Тя представя репродукции на слабо познати забележителни образци на българската църковна живопис, стъпили на няколко изследвания със сериозен принос в историографията на българското изкуство: едноименната книга на доц. д-р Ваня Сапунджиева „Зографи отвъд границите“, книгата на проф. Елена Генова „Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа“ и книгата на проф. Иванка Гергова „Чудесата на пресвета Богородица в културата на българското възраждане“.

Откриването ще бъде съпроводено с две лекции:

ПОЗНАТИТЕ И НЕПОЗНАТИ САМОКОВСКИ ЗОГРАФИ на проф. д-р Елена Генова (Институт за изследване на изкуствата към БАН) и  ТРЕВНЕНСКАТА ШКОЛА В КОНТЕКСТА НА ИЗКУСТВОТО ОТ БАЛКАНИТЕ (XVII-XVIII в.) на доц. д-р Ваня Сапунджиева – преподавател по църковни изкуства в Православния факултет на Великотърновския университет и ПРОЖЕКЦИЯ на едноименния й документален филм.

Модератор: гл. ас. д-р Тодор Енчев, преподавател по църковни изкуства в Православния богословски факултет на ВТУ.

Експозицията ще продължи до 27 октомври.

За Ангел Карадаков

Виж още

Приключи етап от проучването на средновековната крепост и манастир Кокалянски Урвич

На 21 октомври приключи тазгодишният успешен етап от проучването на Средновековната крепост и манастир Кокалянски ...