Начало / Новини / Списание „Светодавец“ започна инициатива за християнско благовестие чрез общообразователните предмети

Списание „Светодавец“ започна инициатива за християнско благовестие чрез общообразователните предмети

Списание „Светодавец“ започна инициатива за християнско благовестие не само чрез часовете по „Религия“, но и чрез общообразователните предмети. 

Тъй като вероучението във факултативни или избираеми часове се конкурира с провеждащи се по същото време часове по танци, чужди езици и др., мотивирането на учениците да се запишат и да са постоянни в занятията по религия е трудна задача; факт е и че вероучението е застъпено само в началния курс на обучението и учебниците и помагалата са ориентирани към учениците до IV клас, въпреки че учебната програма е до XII клас. И тук идва въпросът как съществена част от учението на Христос да достига и до учениците, които не избират занятията по религия, и до тези в прогимназиален и гимназиален курс. Един възможен отговор е: чрез занятията по общообразователни хуманитарни предмети и конкретно – чрез часовете по литература. 

Според екипа на списанието, ако се обърне внимание на учебната програма по литература, ще видим, че материалът във всеки пореден клас съдържа произведения, в чиято основа са заложени информация или християнски ценности и послания, които е важно как учителят преподава.

Списание „Светодавец“ отправя апел към всички ви: изпратете Вашите разработки на уроци с акцент върху християнските следи в текста на следния имейл – svetodavec@gmail.com.

Екипът има ангажимента да ги предостави във вид на сборник за одобрение, благословение и издаване на Културно-просветния отдел на Св. Синод на БПЦ. За цялата идея на списание „Светодавец“ може да прочетете тук.

 

Снимка: www.pixabay.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...