Начало / Uncategorized / Да бързаш в духовната борба

Да бързаш в духовната борба

Всичко, което се получава бързо, също бързо се губи

Американците не са особено търпеливи хора, както се вижда от факта, че индустрията за бързо хранене възниква тук. Не понасяме бавното обслужване, поради което голяма част от храната, която консумираме, се приготвя, преди да я поръчаме. Закарваме колата си до прозорец, поръчваме си храната и очакваме тя да е готова, без да се бави, на следващия прозорец. Ако сме в църквата, очакваме службата да приключи в рамките на един час, точно. Нашите градини са пълни с цветя, които се донасят отгледани, поставят ги в почвата и изглеждат добре още от първото поливане. Не чакаме да покълнат семената, искаме незабавна красота.

Ако даден уред се повреди, ние купуваме нов, вместо да чакаме седмица за ремонт. Ние се хвърляме в най-новата диета, обещаваща бързо отслабване, само за да видим как теглото ни се връща, след като сме се уморили от менюто. Не чиракуваме, за да постигнем кариера, а излизаме от университет с очакването, че кариерата ни ще започне от първия ден. На много от нашите деца е позволено да се обличат по топ модата за възрастни, което води до загуба на невинността, а ценната сладост от детството се трансформира в нещо като миниатюрен възрастен.

Тъй като вече свикнахме всичко да се случва бързо и без забавяне, ние също очакваме духовният ни живот да е на бързи темпове. Нямаме търпението да надграждаме знанията си от светите отци, така че не четем редовно. Посещението ни в църквата е ограничено до съществената неделна литургия и дори тогава пристигаме късно и може би си тръгваме преди приключването. Ако гладуването ни е трудно, ние изобщо не постим. Ако спазването на молитвеното правило е досадно, изобщо не се опитваме да отделяме определено време за нашите молитви. Ако умът ни се лута по време на молитва, ние го оставяме, избягвайки дори най-малката борба.

Ако се надяваме да постигнем напредък в духовния живот, добре е да си спомним думите на св. Исаак Сирин: „Защото всичко, което се получава бързо, също бързо се губи, докато всичко, което се постига с труда, се притежава с внимателна грижа“.

С любовта в Христа,

Игумен Трифон

За Николина Александрова

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...