Начало / Uncategorized / Тържествено откриване на учебната година в Богословския факултет

Тържествено откриване на учебната година в Богословския факултет

На празника Покров на св. Богородица, тържествено бе открита новата учебна година в Богословския факултет на Софийския университет.

 Архиерейска св. литургия даде началото на новата 2019/2020 академична учебна година, тя бе  възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим. Той бе в съслужение с прот. Сава Кокудев, ефимерий при академичния параклис, столични свещеници, доц. д-р дякон Иван Иванов.

Епископ Герасим отправи поздрав и благословение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. В поздравителния си адрес той казва: „Отправяме към вас архипастирски благослов и всесърдечни благопожелания по повод началото на новата академична учебна година.

В деня, отреден за честване Покрова на Божията Майка, молитстваме за всички вас – учащи и учащи се в обичния ни Богословски факултет – успехи в овладяването на божествената наука и ревност във възрастването ви като верни чеда на Църквата и достойни членове на Тялото Христово.

Мисията ви е благословена, защото е едновременно духовна и просветна, отговорна и свята. Дадено ви е да бъдете носители на светлината на познанието, добър пример и образец за всички, които чрез следването на Божиите заповеди търсят спасението и вечния живот. Бог е насочил стъпките ви в духовната ни Алма матер, където след усвояване на божествената наука и чрез полагане на усилия ще бъдете съработници Божии, разпространители чрез живота и словата си на благовестието Христово.

Скъпи студенти, придобивайте преподаваните ви знания и умения, защото от вас и вашата подготовка зависи бъдещето ни като Църква и Божи народ. „Духът на Истината“ и Премъдростта (Йн 16:13) да ви води и умножава свише даруваните ви таланти. Господ да ви укрепява на попрището, на което сте избрали да посветите живота си. Бог на всяко знание и Премъдрост да бъде с вас и Неговият Свети Дух да ви наставлява във всяка истина! На добър час!“

Деканът на Богословския факултет доц. Ивайло Найденов благодари на епископ Герасим за празничното богослужение. Той пожела и успешна учебна година на всички преподаватели и студенти от Богословския факултет.

За Николина Александрова

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...