Начало / Uncategorized / Патриарх Даниил – 12 години предстоятел на Румънската патриаршия

Патриарх Даниил – 12 години предстоятел на Румънската патриаршия

Негово Светейшество патриарх Даниил празнува днес 12 години от избирането си като предстоятел на Румънската православна църква. 

Това е официалният празник на патриарх Даниил, патриархът на Националната катедрала, както може да бъде наречен от мнозина. Но „катедралите“, издигнати под ръководството на патриарха са повече и не са толкова разгласени.

Разбира се, изграждането на катедралата „Спасението на румънския народ“ е делото на неговото служение. Катедралата обаче увенчава десетки други проекти с голямо значение, сред които са: канонизацията на 33 румънци, създаването на четири нови епископии в диаспората, инвестирането на близо 200 милиона евро в социално-милосърдни дейности.  

Кратка биография

Патриархът на Румънската православна църква е от село Добрещи, окръг Тимиш. Той е третото дете в семейството на учителя Алекси и Стела Чоботеа, роден на 22 юли 1951 г.

След защитата на докторат по богословие под координацията на отец Думитру Станилоае в Букурещ и след това под ръководството на двама уважавани френски учители в Страсбург, Илие Киоботея приема монашество с името Даниил на 36-годишна възраст. Той прегърща монашеския живот през 1987 г. в манастира Сихастрия, като духовен отец му е отец Клеопа Илие.

След три години е ръкоположен за архиепископ и служи няколко месеца като викарий на Архиепископията на Тимишоара, като от 7 юни 1990 г. става митрополит на Молдова и Буковина.

В Яш той има много успешни инициативи както на пастирско, така и на административно ниво, но и в академичен план. Забележителни са стъпките за консолидиране и възстановяване на митрополитската катедрала в Яш, основаването на центъра за лечение и диагностика. През 2008 г. центърът стана първата църковна болница със структура, одобрена от Министерството на здравеопазването със 102 легла.

От септември 2007 г. е избран за патриарх на Румъния.

Как ще протече официалният празник на Румънския патриарх

Днес в 09.00 часа Негово Светейшество патриарх Даниил ще отслужи света литургия в патриаршеската катедрала. Членовете на Светия Синод, членовете на Националния църковен съвет и на Архиепископията в Букурещ ще съслужат заедно с него. На богослужението ще присъстват представители на централните и местните власти, личности от румънския обществен и културен живот.

В 11.00 часа, след светата литургия, ще последва молебен, в знак на благодарност към Бога за даровете, дадени на Румънската православна църква и на патриарх Даниил в 12-годишното ползотворно патриаршеско служение.

По-нататък в Патриаршеския дворец в „Кристиана Европа“ ще се състои събитие, по време на което ще бъдат представени посланията от представителите на централните и местните държавни власти, както и от други публични институции.

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...