Начало / Uncategorized / Греховно ли е всяко богатство?

Греховно ли е всяко богатство?

Въпрос на читател:

Отче, вие духовниците казвате: „Ако имате нужда от средства за излишък, тогава Бог може да не ви ги даде.“ Но какво ще кажете за олигарсите, бизнесмените, крадците и т.н. и т.н.? Това е просто изобилие от пари и излишъци?

Елена

Свещеник Роман Посипкин отговаря:

Скъпа Елена!

И защо смятате, че Бог дава пари на олигарси, крадци и прочие? Бог е Дух, Той е Доброто. Бог кара ли тези хора да крадат, неправедно да събират богатство?

Тези хора правят своя избор, благодарение на свободата, предоставена им от Бога. И са отговорни пред Бога за своите действия.

Свети Лука Кримски казва: „Не всяко богатство се придобива по нечестен начин, по нечист път. Има много хора, които са придобили богатство по правилен начин: с трудолюбието си, благодарение на талантите си, благодарение на бързия си ум; такова богатство е честно и не се поставя заедно с несправедливите… Но Господ може да смята това богатство за неправедно. Ако не разпределяме богатство, дори и праведните, тогава нямаме любов, а ако няма любов, тогава как да получим вечен живот, вечна радост? И така, виждате, че не само богатството, придобито по неправилен начин, но и всяко богатство, държано за себе си, ни лишава от правото да получим вечен живот.

Богатството, което човек държи само за себе си, с което не се опитва да помогне на приятели и не само, за да свидетелства пред Бога за Неговата милост, осъжда човека. Богатството е като тежките железни вериги, с които човек е обвързан в живота. Това е тежестта, която го притиска към земята, тежестта, която не позволява на скръбта да се извисява към Престола на Всевишния. Следователно цялото богатство, дори чисто придобитото, Господ ще смята за нечестиво. И заповядва това богатство да бъде унищожено така, че да ни помогне в пътя към вечния живот.“

Бог да ви благослови!

Изтичник: списание Фома

За Николина Александрова

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...