Начало / Новини / Патриарх Даниил освети пешеходния мост в манастира Снагов

Патриарх Даниил освети пешеходния мост в манастира Снагов

Румънският патриарх Даниил освети в четвъртък пешеходния мост на манастира Снагов, който улеснява достъпа на вярващи и туристи до най-старото монашеско селище в Архиепископията в Букурещ.

Мостът бе открит от Румънския патриарх на 20 ноември 2010 г.

Освещаването на 26 септември 2019 г. бе отбелязано в контекста на работата по поддръжката и разширението на съоръжението. Патриархът представи стойността на Снаговския манастир, като „място на молитва и висока духовна култура“.

Той спомена още , че свети Антим Ивирян, бивш игумен на манастира и от 2008 г. негов закрилник, е отпечатал няколко тома на гръцки, румънски, славянски и арабски. Благодарение на свети Антим Ивирян, в манастира Снагов, първата православна книга на арабски видя светлината: гръцко-арабската литургия от 1701г.

Патриархът нарече монашеската обител „оазис на румънската култура“, който трябва да бъде защитен и популяризиран.

„Посещава се заради красотата на църквата, но и заради красотата на природата. Около езерото Снагов има много природни елементи с особена стойност и самото това място е място на мир и молитва “, каза патриарх Даниил.

Манастирът е документиран за първи път през 1408 г. Настоящата църква е построена между 1517-1521 г. от светия владетел Неаго Басараб.

По информация на: www.basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Клуб „Писмена“ представя „Свидетели на небеса“ от Емилия Дворянова

Националната библиотека ще представи удивителния епос за спасителната вяра в бурните години от първата половина ...