Начало / Новини / Концерт в БПЦО „Св. Кирил и Св. Методий” в подкрепа на каузата за нов иконостас

Концерт в БПЦО „Св. Кирил и Св. Методий” в подкрепа на каузата за нов иконостас

През изминалата събота, в навечерието на есента, се проведе първият благотворителен концерт в новата църковна сграда на енорията ни в Хамбург.

Неповторимите гласове на изпълнителките от женския хор „Български гласове Берлин“/ „Bulgarian Voices Berlin“/ с диригент талантливата Боряна Величкова огласиха препълнения православен храм и накараха публиката да онемее от вълнение: „Никога не съм била в България, но в тези фолклорни изпълнения видях и планините, и долините, и горите, и си представих как соколът се извисява във висините”, сподели една германска посетителка.

Ансамбълът с художествен ръководител Боряна Величкова поднесе на многобройната българо-немска публика букет от автентични народни песни предимно от Родопския и Пиринския край, сред които „Изгреяла е ясна звезда“, “Пусто му лудо и младо“, „Недельо, Недельо“, “Притури се планината“, както и любовните народни песни от Пиринския край “Море айде, айде„, “Заспало е челебийче“.

„Не може да обиколим целия свят, а да не зарадваме българската публика в Хамбург”,

сподели развълнувано хоровият диригент Боряна Величкова, която определи концерта като подарък за Българската църковна община в северногерманския град и призова всички присъстващи да дадат своя дял за устройването на благолепието на новопридобития български храм. Тя не пропусна да изрази и благодарността си към енорийския свещеник о. Кръстин Апостолов за гостоприемството. Всъщност конкретният повод за пътуването до ханзейския град става изява на формацията вечерта преди благотворителния концерт в Хамбургската филхармонична зала Елба (Elbphilharmonie), където фолклорните изпълнителки излизат на сцена заедно с младата и нашумяваща българо-германската пианистка, поп изпълнителка и композитор Лиза Моргенщерн. Самата Боряна Величкова израства в семейство на музиканти, става възпитаничка на Музикалната академия в Пловдив и школата на професор Вичева и се утвърждава като певица и хоров диригент под ръководството на известния хоров диригент д-р Крикор Четинян. Музикалната кариера на талантливата българка, която живее и твори в Берлин, започва през 2004 г., когато основава смесения Български православен хор с цел да популяризира славянската православна музика. През 2009 г. тя създава женския хор „Български гласове Берлин”, в който участват хористки от Германия, САЩ, Полша, Франция, Сърбия и Русия, които живеят в германската столица. Днес нейният хор е един от водещите камерни хорови ансамбли в Берлин. Освен това, Боряна преподава пиано в елитното музикално училище “Бах“, основава и детския хор „Шарена гайда“, а от октомври т.г. талантливата диригентка има и собствено музикално училище в Берлин.

Благотворителният концерт „Български гласове Берлин“ в една от последните топли есенни вечери постави началото на дарителска акция посветена на благолепието на бълграския храм в Хамбург.

Почетният консул на България, проф. д-р Герд-Винанд Имайер, откри вечерта и поднесе лично дарение на общината. Той специално приветства гостите от Дома за възрастни хора към Диакония, който се намира в непосредствено съседство. Събраните средства ще бъдат вложени в изграждането на каменен иконостас. Проекта за новия иконостас бе представен на края на концерта от Люба Карабаджакова, която с благословението на Негово Високопреосвещенство, митрополит Антоний, е поела и основната координация. Тя сподели, че в изграждането на иконостаса е заложен стремежът редом със спазването на православния канон да се съхранят характеристиките на евангелската църковна сграда – паметник на култура, издигнат преди близо две столетия.

Текст: Христина Въчева и Велина Вебер

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...